Voor werkgevers

Verzuim in relatie tot mantelzorg

Van de werknemers die, naast hun werk, ook mantelzorger zijn, voelt meer dan 8,6% zich zwaar overbelast. Meer dan 10% van deze doelgroep stopt met werken of gaat tijdelijk minder werken. HR-afdelingen schatten het aandeel in verzuim, veroorzaakt door mantelzorg, op 18% en het aandeel verzuimkosten op 19%. (Bron: werkenmantezorg.nl)

'Behoud werkende mantelzorgers duurzaam aan het werk'

De werkende mantelzorger, over wie hebben we het?

Bijna 5 miljoen mensen in Nederland hebben, vaak in combinatie met hun werk, én een druk privé leven, de zorg voor een naaste persoon. Bijvoorbeeld voor een hulpbehoevende ouder of schoonouder, een chronisch ziek partner of een zoon of dochter met psychische problematiek.

Eén op de vier werknemers (in de sectoren zorg, overheid en onderwijs, één op de drie) combineert het werk met zorgtaken. De grootste groep bestaat uit werkende mannen en vrouwen tussen de 42 en 65 jaar. Ruim 60% is vrouw.

Door de snel toenemende vergrijzing gaat de meeste zorg uit naar hulpbehoevend wordende ouders of schoonouders.

“Een dag ziekteverzuim kost de werkgever al gauw tussen de 250 en 300 euro.”

Hoe kun je als werkgever, de juiste ondersteuning bieden, zodat jouw werknemer met voldoende energie aan het werk kan blijven?

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie, plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek >>>

Ik werk en heb samengewerkt, met onder andere de volgende organisaties:

Wat anderen zeggen

“Ik wil jou graag bedanken en de anderen die het mogelijk hebben gemaakt om te spreken met een mantelzorgcoach. Ik heb diverse gesprekken gehad met Elvira Heemskerk. Het heeft me heel erg geholpen. Ik ben in de mantelzorg gerold toen mijn tante met dementie steeds meer hulp nodig had. Eerst wat administratieve zaken, toen de boodschappen en uiteindelijk kwam er steeds meer bij. Nu staat zij op het punt om naar een verpleeghuis te gaan. De mantelzorg is dagelijks en erg intensief. Ik heb goed met Elvira kunnen sparren over hoe ik mijn eigen grenzen beter kan bewaken en hoe ik dat voor mijn tante ook acceptabel kan maken. We keken naar praktische zaken, van hoe kondig ik aan dat ik wegga, wat is mijn toon en grondhouding maar ook de diepere lagen, waarom blijf ik toch langer, nadat ik gezegd heb dat ik ga. Deze inzichten helpen ook in het algemeen in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Een medewerkster

 “Vorig jaar ging de gezondheid van mijn moeder achteruit en werd ik ineens mantelzorger. Behalve dat ik vaak bij mijn moeder thuis heb geholpen en mee naar het ziekenhuis ben geweest, valt er ook veel te regelen, – onderzoeken, medicijnen, thuiszorg, hulpmiddelen – want dat overziet ze zelf niet meer. Daarvoor heb ik contact opgenomen met de mantelzorgmakelaar, Elvira, en dat was een heel prettig gesprek. Niet alleen over alle regelingen, ook over hoe ik zelf de balans houd en het gesprek met mijn moeder kan aangaan over haar toekomst. Elvira heeft na ons gesprek alles op papier gezet, zodat ik het nog eens rustig kan nalezen. Het geeft mij het gevoel dat ik op de hoogte ben van alle mogelijkheden en dat ik er niet alleen voor sta.”

Een medewerkster

 “Ik heb gisteren een positief bericht ontvangen van onze medewerkster mw. M. Zij en haar zus hebben het gesprek als zeer positief ervaren. Waarbij zij aangaf dat jullie meer betrokken zijn dan bijvoorbeeld de huisarts. Een groot compliment dat ik hierbij wil doorgeven. Daarnaast is de zorg voor hun vader zeer goed geregeld. Zij geeft aan dat zij dit zelf niet zo snel in gang had kunnen zetten. Vanuit onze organisatie ook onze hartelijke dank voor de snelle acties, de ondersteuning naar onze medewerker en het regelen van de snelle zorg. Superfijn!

Een P&O adviseur

Beleid en voorwaarden

> Privacy- en cookiebeleid
> Algemene Leveringsvoorwaarden

Copyright © 2024 www.academiefamiliezorg.nl

Contact

+ 31 (0) 6 – 42 999 690
info@academiefamiliezorg.nl

Scroll naar boven